Dansen met de juridische AirBnB

Dansen met de juridische AirBnB

Jun 3, 20150 comments

(dit is een korte samenvatting van mijn column op Balieplus)

De eerste impuls zal zijn om de strijd aan te gaan met de nieuwe bedreiging voor de advocatuur die zich lijkt aan te dienen. De bedreiging van een juridische AirBnB lijkt, als je veel media erover mag geloven, een kwestie van tijd. Via IBM, die met Watson veel progressie boekt. Via Google die met zijn investering in RocketLawyer aantoont hier veel vertrouwen in te hebben. Of via juridische kantoren die hun digitalisering en processen zo goed op orde hebben dat ze dit breeduit in de markt zetten.

Omgaan met exponentiële groei

De opkomst van een juridische AirBnB kan zeer snel verlopen. Vergelijk What’s App, Uber en AirBnB, die binnen een paar jaar marktleiders zijn geworden. Voor bestaande spelers het in de gaten hadden, waren er opeens grote nieuwe partijen bijgekomen, die exponentieel snel groeien.

Je kan het zien als een ‘onheils’ verhaal over de advocatuur, maar zo zie ik het zelf niet. Het is een van de ontwikkelingen in onze maatschappij, die ook invloed zullen hebben op de advocatuur. In vele sectoren zie je veranderingen, die soms klein en soms groot uitpakken. De vraag, die ik me ook telkens stel bij marktinnovaties, is hoe je je kunt voorbereiden op de invloed op jouw werk.

Dansen met flexibiliteit en innovatie

Voor advocatenkantoren betekent het dat deze nieuwe ontwikkelingen een impact zullen hebben op het werkaanbod. De ontwikkeling kan razendsnel gaan en van grote invloed zijn. Als je niet goed voorbereid bent, kan dit snel nare gevolgen hebben voor je werkaanbod.

Ik zou dus voorbereid willen zijn, en wel door een cultuur van flexibiliteit en innovatie te stimuleren. Met voldoende flexibiliteit en ruimte voor innovatie krijgen kantoren de nodige bewegingsruimte om soepel mee te bewegen. Er is flexibiliteit nodig in het werkproces, de bemensing en de prijsstelling. En kantoren moeten, in deze veranderende markt, hun toegevoegde waarde kritisch bekijken.

De dans om de klant blijft bestaan, maar de muziek verandert en er komen nieuwe dansers bij. En wees maar voorbereid dat je nieuwe ‘moves’ moet leren.

Een uitgebreidere versie is te vinden op Balieplus en in pdf. Vanuit Law4ce bespreken we dergelijke innovaties en hoe er mee om te gaan met vele advocatenkantoren. Dat doen we ondere andere via innovatietafels.

De auteur

Timo Schrama

Timo Schrama

Innovatie en digitale strategie

Innovatietafel, Intervisie, Changemanagement en disruptie, Legal Project Management en Procesverbetering 06-55858128 timo.schrama@law4ce.com Meer informatie