Efficiënter, AFA’s, kostenreductie, meer beheersing, minder werkdruk…

Er zijn legio redenen om gebruik te maken van Legal Projectmanagement (LPM). Een van de meest herkenbare redenen is de grote mate van afboekingen bij fixed fees. En andere is de ervaren werkdruk en opmerkingen van cliënten over efficiency, kwaliteit en doorlooptijd.

Winst verhogen door minder afboekingen

Veel kantoren boeken al snel 5 tot 10% van hun uren af. Een groot deel daarvan is te voorkomen met LPM. Aangezien de kosten al zijn gemaakt levert dit direct extra winst op. Een winststijging van vele tientallen procenten is dan zeker mogelijk.

Afstappen van uren x tarief vereist legal projectmanagement

Cliënten onderhandelen vaker over prijzen of er wordt, vaak onder leiding van de afdeling Inkoop, gepitcht. Cliënten willen zaken doen met een kleiner aantal kantoren en stellen een breder pakket aan eisen. De opdracht aan de bedrijfsjurist is kostenbewustzijn. De opdracht aan de kantoren is om met de cliënt mee te denken over efficiëntie. Door het hanteren van andere prijsmodellen zoals Fixed fees of Capped Fees ontstaan er groot risico’s. De gevolgen van overschrijdingen verschuiven naar het kantoor en dus is er druk op het rendement. Een strakke dossierbeheersing is noodzakelijk. Dit vraagt nieuwe skills van de advocaat. Legal projectmanagement helpt

Met legal projectmanagement meer in control

Het antwoord hierop is LPM of Legal Project Management. Met LPM zal elke advocaat de dossiers beter kunnen beheersen. Dit geeft meer controle op de kwaliteit, inzet van mensen en middelen en de doorlooptijd. LPM zorgt concreet voorhet gestructureerder afstemmen van de wensen van de cliënt, deze wensen expliciet maken en het planmatiger sturen van het dossier binnen de gestelde kaders. Uit de evaluatie achteraf komen voor het kantoor waardevolle verbeterpunten.

Law4ce schrijft de nodige blogs over Legal Projectmanagement, artikelen en verzamelt relevante blogs. Daarnaast faciliteert Law4ce een innovatietafel over Legal Projectmanagement (met hierbij het verslag van de laatste tafel).

LPM op uw kantoor?

Law4ce heeft een interactieve leermethode ontwikkeld om Legal Projectmanagement volledig in te voeren op kantoor. De advocaten krijgen training en doen ervaring op in de praktijk met online begeleiding.

Nu inzicht in overschrijvingen op het moment van ontstaan. Wij en cliënt zijn daardoor beter in staat direct bij te sturen.

Zelfs zeer complexe projecten zijn nu eenvoudig te plannen en structuren. Veel minder stress!

Door de inzet van LPM blijven onze fixed price projecten wel binnen budget

Legal Projectmanagement met Law4ce

Law4ce krijgt regelmatig de vraag of LPM wel bij het kantoor past, hoe het te introduceren en of er een cursus is. LPM is geen hogere wiskunde, past bij elk kantoor en staat of valt met discipline. We helpen kantoren met introductie-bijeenkomsten en bij een breed gedragen invoering.

Introductie Legal Projectmanagement

LPM leren gebruiken start vaak met een kennismaking. Law4ce gaat graag het gesprek aan en bespreekt met kantoor wat LPM kan doen. Dit kan in een partnervergadering, kennismakingslunch of gewoon een gesprek met een aantal verantwoordelijken.

Introductietraining

Law4ce heeft al haar kennis over Legal Projectmanagement gecondenseerd in een sessie van 1 tot max 2 uur. Daarin worden de basisprincipes over LPM toegelicht. We houden een dergelijke introductie bij partner- of sectieoverleggen voor bewustwording. Het kan ook de aarzelingen wegnemen om daadwerkelijk over te gaan op een kantoorbrede invoering van LPM.

Zelf leren hoe Legal Projectmanagement werkt

LPM leer je door het te doen. Training, gecombineerd met coaching, telefonische ondersteuning en sjablonen. Law4ce biedt een interactieve training aan, op basis van ervaring in de advocatuur, met de volgende componenten:

  • Dagdeel training LPM met praktische oefeningen
  • Coaching op kantoor, waarbij kan worden geoefend met eigen dossiers
  • Telefonische backup en ondersteuning op afroep
  • Gebruik van voorbeelddocumenten, sjablonen, fee-calculatie, rapportages e.d., in de eigen huisstijl
  • Dagdeel verdieping LPM met oefeningen

Na deze training heeft u dus niet alleen geleerd wat LPM is, maar heeft u werkelijk met eigen dossiers kunnen oefenen. Door de een op een coaching komen specifieke voor de deelnemers relevante onderwerpen aan bod.

Aanmelden of meer informatie

Meer weten?

Onderstaande Law4ce partners zijn beschikbaar voor vragen over Legal Projectmanagement en over de mogelijkheden van LPM voor uw kantoor. U kunt hen bereiken via de onderstaande contactgegevens.

Hans Schuurman

Hans Schuurman

Finance, Winst en Efficiëntieverbetering

Interim CFO / Proces optimalisatie / Legal Project Management Trainer Masterclass Winstmodel Advocatuur 06-28545504 hans.schuurman@law4ce.com Meer informatie

Timo Schrama

Timo Schrama

Innovatie en digitale strategie

Digitaal werken, Disruptie en Technologische innovaties, Legal Project Management en Procesverbetering 06-55858128 timo.schrama@law4ce.com Meer informatie